GENT - Midden 2013 moeten de eerste appartementen op de Acec-site, kant Sint-Salvatorstraat, klaar zijn. De bouwwerken moeten nog beginnen, maar de vraag boomt nu al. In vier, vijf jaar tijd verrijzen er 160 appartementen. Daarnaast zijn op die site, aan Dok Noord, nog eens 23 duplexen gepland. Door Karel Van Keymeulen, journalist bij De Gentenaar.

Projectontwikkelaar Hans De Neef blaast de voormalige Acec-fabriek aan Dok-Noord nieuw leven in. De immense fabriek van zes hectare is, op waardevolle delen na, gesloopt, de sanering van de gronden is achter de rug en een deel kantoren en lofts zijn al klaar. De industriële sfeer blijft behouden, maar de zogeheten Acec-site tussen Dok Noord, de Sassevaart-Muidelaan, de Sint-Salvatorstraat en de Doornzelestraat, verandert de volgende jaren in een gebied met woningen, kantoren, groen en vrijetijdsvoorzieningen.

‘Eind dit jaar hopen we klaar te zijn met het winkelcentrum, waar een Delhaize en kleinere en grote winkels komen. Bij dat centrum hoort een parkeergarage met twee ondergrondse verdiepingen en een dakverdieping. We rekenen op 1.100 parkeerplaatsen' zegt De Neef.

De projectontwikkelaar Development Coordination Belgium (DCB) bouwt aan de kant van de Sint-Salvatorstraat 160 appartementen. Het gaat om flats met één tot drie slaapkamers. Er is voorzien in ongeveer 220 parkeerplaatsen in een ondergrondse garage met twee verdiepingen. De fietsenstalling telt 500 plaatsen.

‘Het project omvat drie delen. We beginnen in wat het locomotiefgebouw wordt genoemd, dat was de werkplaats waar locomotieven werden gebouwd. Dat complex is deels beschermd als monument. Daar plannen we 55 appartementen. Daarna bouwen we het torengebouw met zeven verdiepingen en goed voor 60 appartementen. Tenslotte volgt het parkgebouw met 45 appartementen', zegt Rudiger Roete, zaakvoerder van DCB.

Het hele binnengebied op de Acec-site wordt verkeersvrij. De binnengebieden worden aangelegd als groenzone, speelplaats en park. Het gaat om 9.000m2. De meerderheid van de appartementen hebben twee slaapkamers, een kwart heeft één slaapkamer en de rest drie slaapkamers. De oppervlakte varieert van 65 tot 105m2. De prijzen variëren van 130.000 tot 220.000 euro, zonder kosten. Een garageplek zal 10.000 tot 15.000 euro kosten.

Roete bevestigt dat de belangstelling al groot is, ook al moet de verkoop nog beginnen. ‘Met onze prijzen vallen we in een betaalbare categorie waarbinnen veel mensen zoeken. Wij hebben in de wijk Brugse Poort, tussen de Phoenix- en de Kettingstraat, een complex met 60 appartementen gebouwd. Ze waarschuwden ons toen dat het geen goede buurt was voor zulk project. Niets bleek minder waar. Ze kosten ongeveer 170.000 euro en gingen vlot weg.'

Gent kampt met een woningnood, vooral in het segment van de betaalbare woningen. De Sint-Salvatorstraat is goed gelegen, bijna op wandelafstand van het stadscentrum. ‘Let op, het gaat om energiezuinige en kwaliteitsvolle appartementen.'

Aan Dok Noord bouwt Hans De Neef boven de bestaande kantoren 23 duplexappartementen van ongeveer 110m2. Ze vallen in een duurdere prijsklasse en kosten 350.000 euro. ‘Je hebt er vooraan uitzicht op de haven en achteraan op de site', zegt de Neef.